Chanel nr. 5 eau de parfum

Voor mijn eerste blog ga ik het beroemdste parfum aller tijden bespreken, nl. Chanel nr. 5. Vandaag bespreek ik nr. 5 eau de parfum.

Chanel nr. 5 is het eerste parfum van het huis Chanel en tevens ook het eerste parfum zoals we het nu kennen. Chanel nr. 5 zag het levenslicht op 5 mei 1921.

Coco Chanel vond het in 1921 tijd voor een eigen parfum na naam gemaakt te hebben als hoedenmaakster en modeontwerpster. Daarom vroeg ze Ernest Beaux, een vriend van haar Russische minnaar, om een parfum voor haar te ontwerpen dat niet naar rozen rook. Er waren al genoeg bloemenparfums, volgens haar. Zij wou niet dat haar klanten naar rozen roken maar naar vrouw. Dus vroeg Coco Chanel Ernest iets uniek te ontwerpen. En zo geschiedde.

Ernest Beaux maakte twee reeksen met parfum. De eerste reeks was genummerd van 1 t.e.m. 5. De tweede reeks was genummerd van 20 t.e.m. 24. Daaruit koos Coco Chanel nr. 5 en omdat ze zo sterk geloofde in het nummer vijf werd Chanel nr. 5 voor het eerst verkocht op de 5e van de 5e maand in het jaar 1921.

Op 5 mei 1921 gaf Chanel het parfum cadeau aan haar beste vrienden. Het viel zo goed in de smaak dat het daarna uitsluitend als extraatje werd gegeven aan de beste klanten in haar modewinkel in Parijs. 

Het parfum werd wereldberoemd door Marilyn Monroe. Een journalist vroeg wat ze in bed droeg waarom zij antwoordde dat zij enkel Chanel nr. 5 en niets anders droeg in bed.



Nog altijd wordt er om de 30 seconden een flacon van dit parfum verkocht. Als je wilt weten waarom dit parfum zo populair is, raad ik je aan om het eens te ruiken voor jezelf. Wil je weten wat je ruikt, dan kan je hieronder de geurnoten vinden.

Topnoten: aldehyden, neroli, citroen, bergamot en ylang-ylang

Hartnoten: jasmijn, iris, orris wortel, roos en lelietje-van-dalen

Basisnoten: vetiver, muskus, sandelhout, patchoeli, mos, amber, vanille en civet

Anjana

Populaire posts van deze blog